Film: Strijders voor een levend Frysk lânskip
De sneak preview van de hierbovengenoemde film is klaar en is begin juli al live aan een groep van zo’n 100 mensen getoond. De reacties zijn goed! Er ontstaat tussen de diverse partijen in het veld al iets meer begrip onder en voor elkaar en er is sprake van verbroedering; eigenlijk strijden we samen immers voor hetzelfde. Alleen is de weg ernaartoe vaak net iets anders en zijn er nuanceverschillen.
Op weg naar minder maaislachtoffers
Juist op de weg ernaartoe, minder faunaslachtoffers tijdens het maaien van de 1e en 2e snede, kan nog het één en ander verbeterd worden. Denk aan de onderlinge samenwerking en vooral ook communicatie van de spelers in het veld: boeren, loonwerkers, jagers, nazorgers van de vogelwacht en medewerkers bij de overheid.
Daarnaast ontstaan er qua technische innovatie verbetermogelijkheden, er komen andere technieken op de markt. Denk aan een maaier die door warmte en beweging zelf signaleert dat er leven in het land is en de maaier automatisch omhoog brengt en met bijv. infrarood drones kunnen nesten veel sneller opgespoord worden dan dat ze met het blote oog gezocht moet worden.
Natuurfilm
Samen met Jordan van der Maas van Naturescenes ben ik bezig met de productie van een natuurfilm over daar waar natuur en landbouw schuurt. Het speelt zich af in de periode mei – juni wanneer er volop jong leven in het weiland is, maar ook de 1e en 2e sneden gemaaid kunnen worden. Dit gras bevat veel voedingswaarde voor koeien.
Hoe zorgen we ervoor dat we met elkaar een levend Frysk lânskip behouden?
Daar zetten zich gelukkig nog veel ‘strijders’ voor in. Deze groep bestaat uit boeren, loonwerkers, jagers, nazorgers van de vogelwacht en mensen met een rol bij de overheid.
Strategie van positieve benadering
Wij merken nu dus al aan de reacties dat de film enigszins ‘verbroederend’ werkt en dat er een betere dialoog tussen natuur- en agrarische partijen op gang komt. De positieve benadering is kenmerkend aan deze film. Er wordt niet met het vingertje gewezen op wat allemaal niet mag en de aandacht is niet gericht op de (kleine) groep die stug doorgaat met maaien, terwijl er allemaal jong leven in het veld is. De aandacht wordt gevestigd op de mensen die wél willen. Juist hier gaat veel kracht van uit en er ontstaat waardering in de rest van de maatschappij voor deze groep. Dit sociale aspect werkt heel krachtig!
Ook voor burgers
De film bevat naast prachtige natuurbeelden in Fryslân, ook korte interviews met de strijders voor een levend Frysk lânskip. In beeld wordt gebracht welk leven er in die periode in het weiland is, daar heb je geen weet van als ‘gewone’ burger. In veel weilanden worden in mei – juni kuikentjes, kleine haasjes en o.a. reekalfjes groot.
Waarom zetten deze mensen zich in voor een levend landschap? Waar komt hun intrinsieke motivatie vandaan en wat vinden zij belangrijk?
Verbinding
In mijn werk ben ik altijd bezig om meer verbinding te creëren tussen verschillende groepen, meningen, ideeën etc. Zorgen dat er meer begrip onderling is. Daarmee heb je al heel wat gewonnen en kom je in een positieve modus met elkaar. Getracht wordt om van de uitdaging een gezamenlijke uitdaging te maken. Als de wil ontstaat om met zijn allen tot een oplossing te komen , dan gaat het lukken.