Het aantal mensen in Rotterdam met een uitkering daalt al twee jaar sneller dan in de andere grote steden. 33.521 mensen zijn het er nu. ,,Iedereen aan het werk? Dat kan.’’

Hoe lukt het Rotterdam om deze grote daling t.o.v. andere Randsteden te realiseren? Door ‘MENSENWERK’. Daarin onderscheidt deze vernieuwende aanpak zich volgens hem van het beleid van z’n voorgangers. Het eerste wat Moti deed was het verplichte papierprikken voor bijstandsgerechtigden afschaffen. Dit gaf anderen een goed gevoel, ‘ze doen tenminste iets voor hun centen’, maar hielp de doelgroep niet.

Daarvoor moet je ze leren kennen, zegt de Rotterdamse wethouder Richard Moti. ,,Er waren in Rotterdam bijstandsgerechtigden die soms meer dan een jaar geen gesprek met ons hebben gehad. Hoe kun je mensen aan een baan helpen als je ze niet kent en niet weet wat hun talenten zijn?’’ Of iemand talent heeft, hoeft volgens hem niet uit werkervaring of opleiding te blijken. ,,Sommige mensen hebben vaardigheden opgedaan bij hun hobby’s of bij het thuis klussen. Dát moet je dan wél weten.’’

Lees het hele verhaal hier.