Stilstand is achteruitgang?

Rennen, vliegen en maar doorgaan… Wie herkent zich hierin? Blik op oneindig, je doelen nastrevend of gewoon onbewust routinematig je werk doen. Stilstaan is immers achteruitgang! Maar is dat wel altijd zo? Ik heb afgelopen jaar tijdens mijn eerste jaar zelfstandig ondernemerschap ervaren dat het juist erg zinvol is om eens even stil te staan bij waar je mee bezig bent. Uit ervaring kan ik vertellen dat zo nu en dan stilstand je enorm veel tijdwinst kan opleveren. Dat komt vooral door de inzichten die je op doet om bij te sturen; je creativiteit gaat weer stromen.

Even tijd maken om te bezinnen of dit nog steeds wel de meest handige manier is om je doel na te streven; een kop koffie drinken met een collega of andere ondernemer doet wonderen. Of juist even geen andere mensen opzoeken, maar in je uppie een eind gaan wandelen, fietsen of naar de sauna. Jezelf zo nu en dan vrij plannen en verwennen levert uiteindelijk veel meer op.

Door bewust bezig te zijn met de route die je volgt, wordt het werk sowieso leuker. Geniet niet alleen van het einddoel, maar vooral ook van de weg ernaar toe. Deze weg duurt vele malen langer dan dat ene moment dat je je einddoel mag vieren. Deze weg samen met een collega of mede-ondernemer te bewandelen maakt het nog leuker. Samen een feestje vieren is toch veel leuker dan alleen?

Het afgelopen jaar heb ik ervaren dat het rennen, vliegen en maar doorgaan… a way of workinglife is bij veel bedrijven en organisaties. Er ligt zoveel werk op ieders bordje dat de ruimte om even achterover te zitten voor bijv. een creatieve sessie erbij in schiet. Snel en ad hoc op situaties reageren lukt niet, de situatie (kans) wordt vaak zelfs niet eens meer opgemerkt. Er is geen tijd om zorgvuldig de media te monitoren en de blik niet alleen maar naar binnen, maar juist ook naar buiten te richten. Het lijkt soms wel alsof verschillende afdelingen elkaar bezig houden, met nog steeds geen concreet resultaat voor handen. Iedereen is razend druk, maar niet meer effectief. Dat maakt het werk er niet leuker op.

Ook als ZZP-er heb ik hier last van. Steeds maar doorgaan, kansen zien en kansen pakken. Toch merk ik als zelfstandig ondernemer dat de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen en gefocust met projecten bezig te zijn, zonder ruis van binnen een organisatie werken, bevrijdend en vele malen efficiënter werkt. Wat dat betreft ben ik nog altijd blij dat ik deze gewaagde stap genomen heb.

Hoe voorkom je dan bovengenoemde situaties?

FOCUS! dat is eigenlijk altijd weer de tip die ik mijn opdrachtgevers meegeef. Ik kan ze helpen om deze Focus aan te brengen door een trechtermodel op hun materie toe te passen. Het altijd maar weer Focussen blijf ik ook mezelf voor houden. Het wordt al naar gelang ik langer onderneem steeds duidelijker waar ik me op wil richten en waar ik nog meer een expert in wil worden, zodat ik echt het verschil kan gaan maken. Voor mij geldt dat verbinding met social impact de rode draad in mijn werk is. Daarover volgend jaar meer.

Fijne Feestdagen!

Een inspirerende groet van Carla